arrow_drop_up arrow_drop_down

Door middel van een financieel plan inzicht gecreëerd en een perfect passende financieringsmix gevonden

Lees hieronder hoe we dat samen met de klant voor elkaar hebben gekregen

Na het lezen van dit artikel heb je een goed beeld van de stappen die je op financieel vlak kunt zetten door het maken van een financiële planning. Daarnaast krijg je een beeld van een traject met een van onze financieel experts.

In juni 2019 nam Lot Schoot contact met ons op. Ze heeft een eigen kledinglabel genaamd Spooq en had het idee dat ze financieel onvoldoende inzicht had in de geldstromen van haar onderneming. Ze had voor het eerst ingekocht bij haar leverancier in Portugal en merkte dat ze niet genoeg inzichtelijk had wanneer er inkomsten en uitgaven gedaan moesten worden. Er dreigde een acuut liquiditeitsprobleem omdat de omzet enkele maanden na de inkoop pas gaat lopen.

Lot is een creatief onderneemster en is met name vakinhoudelijk top. Ze heeft de volgende doelstelling:

Groeien als onderneemster op financieel vlak

Een concrete oplossing voor haar liquiditeitsprobleem vinden

Realtime inzicht op financiën en hier snel op kunnen schakelen

Periode: 12 maanden

Financieel specialist Pieter Velings is samen met Lot aan de slag gegaan. De volgende acties zijn ondernomen:

  • Aan het begin van het traject is een financieel plan opgesteld. Hier is exact inzichtelijk gemaakt hoe de geldstromen van het bedrijf de komende drie jaren verlopen. Al snel werd duidelijk dat er op de twee inkoopmomenten in het jaar een liquiditeitstekort ontstaat.
  • We hebben het financieel plan gebruikt om concrete doelstellingen te formuleren. Lot heeft hierbij een stappenplan gemaakt waar ze altijd op kan terugvallen. We hebben gekeken naar oplossingen voor haar boekhouding en hebben geadviseerd om te gaan werken met een boekhoudsysteem. Met dit systeem kan ze nu haar daadwerkelijke resultaten naast de prognoses en doelstellingen leggen en hier direct op sturen.
  • Pieter en Lot hebben samen gekeken naar een manier om het liquiditeitstekort op te lossen. Lot had een optie om een onderhandse financiering bij een goede bekende af te sluiten, maar wilde liever kijken naar een oplossing in de markt. Vanwege de korte liquiditeitsbehoefte hebben we gekeken naar flexibele oplossingen. Uiteindelijk hebben we de betalingstermijn op de facturen van haar afnemers via factoring ingekort tot enkele dagen. Daarnaast is er een rekening courant faciliteit bij haar bank verkregen, waardoor ze in de moeilijke fases altijd financiële armslag heeft.

Behaalde resultaten:

Er is grip op de financiële processen. Lot heeft overzicht en kan snel schakelen. Doordat haar boekhouding up to date is kan ze op elk moment haar financiële status bekijken.

Door meer ruimte in haar liquiditeit kon ze haar leveranciers sneller betalen. Hierdoor heeft ze een korting bedongen en is haar brutomarge van 47% gestegen naar 51%.


Accountantskosten zijn met 27% gedaald. Ze hoeft minder beroep te doen op de accountant omdat ze zelf overzicht heeft.
Lot heeft meer een gevoel in control te zijn en ondanks de enorme groei in het bedrijf heeft ze haar financiën goed op orde.

GRATIS:
Onderneem zoals niemand anders dat doet gratis strategiegesprek t.w.v. 197 euro!

Stappenplan voor jou als ondernemer:

Stap 1: Zorg voor een financieel plan waar je realtime inzicht hebt in je (toekomstige) geldstromen

Een goed financieel plan vijf onderdelen:

  • Een balans met je beoogde investeringen en financieringen
  • Een liquiditeitsbegroting waar je geldstromen perfect inzichtelijk zijn
  • Een exploitatiebegroting waar je in een oogopslag je jaarresultaat en bijbehorende cashflow inzichtelijk hebt

Stap 2: Zorg voor a la minute inzicht in je administratie

Zodra je het financieel plan hebt opgesteld is het zaak om het plan regelmatig te kunnen spiegelen met de realiteit. Het is daarom zaak om een boekhoudsysteem in te richten. Ook dien jij als ondernemer te weten hoe je uit dit systeem op elk moment de huidige resultaten kunt halen. Dit geeft je de kans om op elk moment te schakelen

Stap 3: Beslissingen nemen

Op het moment dat je de planning en de realiteit inzichtelijk hebt is het tijd om te gaan schakelen. Moet je de beoogde financiering gaan aantrekken? Is het tijd om die nieuwe medewerker aan te nemen. Wordt het niet eens tijd om contact op te nemen met de huurbaas of die leverancier om over de prijs te onderhandelen?

Stap 4: Onderneem!

Op het moment dat je financiële processen zijn ingeregeld en er voldoende financiële ruimte is gecreëerd kan jij lekker verder met de reden dat jij bent gaan ondernemen! Zet je marketingstrategie op een rij en ga op zoek naar die ideale klant!

 

Heb jij hulp nodig bij de financiële processen? Is er behoefte aan meer liquiditeit of is er gebrek aan inzicht en lukt het daarom niet om concrete doelstellingen te formuleren en te behalen? Neem dan contact met ons op.

Heb jij hulp nodig bij de financiële processen?

Is er behoefte aan meer liquiditeit of is er gebrek aan inzicht en lukt het daarom niet om concrete doelstellingen te formuleren en te behalen? Neem dan contact met ons op.

Over de schrijver: Pieter Velings

Financieel expert Pieter is al ruim 10 jaar ondernemersadviseur en heeft aan de Universiteit van Tilburg een bedrijfseconomische studie afgerond.

Het dagelijks bezig zijn met ondernemers met verschillende activiteiten en ambities zorgt ervoor dat deze baan hem blijft prikkelen.

Wil jij in contact komen met onze financieel expert?